Günümüzde her 3 erkekten birinde ve kadınlarda da sıklıkla karşımıza çıkan saç dökülmeleri kişiler için büyük bir problem haline gelmiştir. Saç dökülmeleri pek çok sebepten kaynaklanabileceği gibi kişilerde doğuştan da saç kaybı eğilimi olabilir. Genel olarak saç dökülmelerini gidermek amacıyla geliştirilmiş pek çok yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemlerden en etkin çözümü saç ekimi sağlamaktadır. Saç ekimi başarılı bir şekilde uygulandığında kalıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkar.
Günümüz şartlarında çoğu insan başta genetik ve stres kaynaklı olmak üzere saç dökülmesi ve kellik problemleri yaşamakta ve saç ekimi düşünmekte. Kimi insan için problem olmaktan uzak olsa da birçok kişi için saç problemi rahatsız edici olabiliyor. Genetik ve stres kaynaklı sebeplerin yanında, kadınların yaşadığı metabolik değişimler, beslenme bozuklukları, aşırı kilo alma ve verme, ilaç kullanımı ve ağır tedavilerden doğan sebepler de saç dökülmesinde etkili olabiliyor. Bunların çözümünü ararken piyasadaki bazı bitkisel ve kimyasal ilaçlar, kürler, şampuan ve losyonlar, serumlar gibi birçok şey denenebiliyor. Fakat bu saydıklarımızın güvenirliliği ve kalıcılığı henüz kanıtlanmış değildir. Bu şekilde çözüm aramak yerine, ilerleyen teknoloji sayesinde tamamen kalıcı ve sonuçları tıbbi açıdan kanıtlanmış saç ekimi yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
Saç ekimi, kişinin güçlü ve genetik olarak dökülmeyen saçlı bölgesinden alınan saçların steril ve ameliyathane ortamında alınarak saçsız bölgeye aktarılma işlemidir. Uygulanmaya başlandığı ilk yıllarda erkek tipi saç dökülmenin getirdiği sonuçlar için gerçekleştirilirken, günümüzde birçok bayan için de kullanılmaktadır. Bu uygulamada toplanan saçlar greft olarak adlandırılır ve genetik olarak dökülmemeye kodlanmış bölgeden alınır. İşte bu saçların yoğun olduğu bölgeye donör bölge adı verilir. Buradan toplanan greftler dökülmeye karşı dayanıklı olduğu için saç dökülmesi olan bölgeye uygulansa bile özelliğini kaybetmez ve genlerini korurlar. Yani aslında sanıldığı gibi saçın dökülmesi ya da dökülmemesi deri ya da belli bir bölge ile ilgili değil saç köküyle alakalıdır. Saç ekiminin yanı sıra kirpik, kaş, favori, sakal ve bıyık bölgesine yapılan ekimlerde de kullanılabilir.
Saç dökülmesinin günlük hayatta kullandığımız saç spreyi, jöle, köpük, briyantin gibi ürünleri kullanmakla bir ilgisi yoktur. Bundan dolayı saç ekimi yaptırdıktan sonra da bu tür ürünleri kullanmanızın bir zararı yoktur. Eğer zaten böyle bir zararı olmuş olsaydı donör bölge olarak kullanılan bölgedeki saçlar da bu maddelerden etkilenmiş ve dökülmüş olurdu. Saç dökülmesinde sık karşılaşılan bir sebep de başta çinko ve demir olmak üzere kan değerlerindeki eksikliklerden kaynaklanabilir. Saç ekimi yaptırmadan önce bu değerlerin ölçülmesi ve varsa öncelikle bu değerlerin normale dönmesi için öncelikle gerekli tedavilerin uygulanması ve ardından saç ekimi operasyonuna karar verilmesi gerekmektedir.
Saç Dökülmeleri ve Saç Ekimi
Saç telleri greft adı verdiğimiz saç köklerinden çıkmaktadır. 1 adet greftten 1 ila 4 adet saç teli çıkar. Saç kökleri çevrelerinde bulunan kılcal damarlardan beslenirler. Yeterince beslenen saç köklerinden çıkan saç telleri sağlıklı ve güçlü bir görünüme sahiptir. Beslenemediklerinde ise zayıflayarak dökülürler.
Normal saç döngüsünde saçlar belli bir zamana yayılan uzama evresi geçirirler. Uzunca bir zaman sonra ise kendiliğinde zayıflar ve dökülürler. Daha sonra aynı kökten yeni bir saç çıkar ve bu döngü bu şekilde devam eder. Gün içerisinde kaybettiğimiz saçlarımız döngüsünü tamamlayan ve yerine yenileri gelecek olan saç tellerimizdir. Günde 100 adet saç teli kaybı normal olarak kabul edilir. Ancak bu adetten fazla, dikkat çekecek seviyeye ulaşmış ve belli bölgelerde açılmalara sebebiyet veren dökülmeler, bir problemin sinyallerini vermektedir.
Saç dökülmeleri stres, üzüntü, kalıtsal (ırsi-erkek tipi saç dökülmesi) nedenler, hamilelik ve doğum, yanlış ya da yetersiz beslenme gibi pek çok sebebe bağlı olabilir. Aynı zamanda kişi saçkıran gibi saç kaybına sebep olan bir hastalığa da yakalanmış olabilir. Bu durumlarda uzman bir hekime danışmadan uygulanan tedavi yöntemleri hem zamanınızı hem de paranızı boşa harcamanıza sebebiyet verebilir. Çünkü her tip saç dökülmesi için uygulanabilecek yöntemler farklıdır. Saç dökülmelerinin gidermenin en etkin ve kalıcı yöntemi ise saç ekimi uygulamasıdır.
Saç Ekimi Nasıl Uygulanır?
Saç ekimi belli evrelerden oluşan ve mutlaka uzman doktor ve ekibi tarafından, steril ameliyathanelerde gerçekleştirilmesi gereken bir tıbbi operasyondur. Bu işlem öncesinde doktor hastaya saç analizi yapar ve hastanın doğal saç görünümüne ulaşması için gerekli greft (saç kökü) hesaplamasını yapar. Daha sonra hastayla yapacağı ayrıntılı görüşmede belli sorular sorarak hastanın operasyona uygun olup olmadığına karar verir. Bu aşamada doktor hastadan bazı testler de isteyebilir.
Hastanın operasyona uygunluğunu ve ihtiyaç duyulan greft adedini onaylayan doktor donör alanı belirlemek için hastada bazı analizler daha yapar. Donör bölge nakledilecek greftlerin alınacağı bölgelerdir. Genelde hastanın ense bölgesi donör olarak kullanılır. Erkeklerde göğüs bölgesi, sakal bölgesi ve bacaklar da donör bölge olarak değerlendirilebilmektedir.
Operasyonun başında hastaya lokal anestezi uygulanarak acı çekmesi engellenir. Donör bölgede rahat çalışma ortamı yaratmak için tıraşlama yapılır ve greftler özenle tek tek çıkarılır. Greft alımında sıklığın büyük önemi vardır. Birbirine çok yakın greftleri almak donör bölgede açılmalara sebep olabilir. Bu yüzden uzman doktorun bu aşamada uygun sıklığı titizlikle ayarlaması gerekmektedir.
Alınan greftler özel bir düzleme 100’lük sıralar şeklinde dizilir. Dizme işlemi yapılırken aynı zamanda ayıklama işlemi de yapılır ve sağlıklı saç kökleri seçilir. Greft alım işlemi tamamlandığında hastanın yüz ifadesine ve doğal görünümüne göre ön saç çizgisi belirlenir. Bu aşamada hastanın onayına da başvurulur. Daha sonra ekim yapılacak bölgede greftlerin ekileceği kanalcıklar açılır. Bu kanalcıklarında sıklığı ekim işleminin başarı oranı açısından son derece önemlidir. Açılan kanalcıklara dizilmiş greftler nakledilir ve işlem sona erdiğinde donör bölge ve ekim bölgesi steril sargı bezleriyle kapatılır. Hasta aynı gün taburcu edilir.
Saç Ekimi Sonrası Evrede Neler Yaşanır?
Saç ekiminin ertesi gününde hasta merkeze davet edilir. Sargıları açılır ve pansuman yapılıp operasyonlu bölge tekrar kapatılır. 3. Gün hasta tekrar saç ekim merkezine gelir, sargıları tekrar açılır ve pansumanı yapılır. Sonrasında operasyonlu bölge tekrar kapatılmaz, açık kalır.
Hastanın merkeze son gittiği gün (3.gün) hasta uzman hekim ile ameliyat sonrası dönemle ilgili bir görüşme yapar. Bu görüşmede hastaya bundan sonraki günlerde yeni saç köklerine nasıl bakım yapacağı, nasıl yıkayacağı anlatılır. Aynı zamanda saç ekimi sonrasında nelerden uzak durması gerektiği ve operasyonun başarılı sonuç verebilmesi için ne gibi şartları yerine getirmesi gerektiğini anlatır.
Saç ekimi sonrasında 10 gün içerisinde yeni ekilen greftlerden saç çıkışları görülür ancak 1 aya kadar ekim yapılan bölgedeki saçların tamamı dökülür. Bu beklenen bir durumdur. Bu dökülmeden sonra uzayacak saçlarda dökülme olmaz. Ekilen saç köklerinin tamamından saç çıkışı toplamda 6 ay kadar zaman alabilir. Çünkü greftlerin tutunma, iyileşme ve büyüme süreleri birbirinden farklı olabilir. 6 ay ile 1 yıl arasında hasta artık yeni saçlarına tamamıyla kavuşmuş olur. Ekilen saçların yeniden dökülmesi ise söz konusu değildir.